Az érdekességek napja

2012.08.30. 09:12

Kedves Mindenki!

Tegnapelőtt óta Tartu polgára vagyok! Sikerült behaladnom a helyi önkormányzat regisztrációs hivatalába. Az ügyintéző hölgy rendkívül kedves és segítőkész volt, ám széles nyelvtudásának hiányában angol-orosz-kézzellábbal keverékével csak sikerült megértenünk egymást. Bár hozzá kell tenni, a kitöltendő formanyomtatványok angolul is elérhetőek voltak – egyszóval felkészültségből és bürokráciából ötös.

A tegnapi napon pedig megkezdődött az orientációs napok eseménysorozat is. Kedves, ám viszonylag haszontalan előadásokat hallgathattunk. Az viszont kiemelendő, hogy minden előadó, a hallgatóktól a az egyetemi bürokráciáig mind kiválóan beszéltek angolul. Érdekes tény az, mint ahogy az egyetem történetét taglaló előadásból kiderült, hogy az ország rövidke függetlensége (I. világháború) fölé helyezik a svéd uralom időszakát, azt kvázi aranykorként élik meg az észtek. Érdekes. Ha már történelmi emlékezetnél tartunk. Tegnap este kiváló orosz lakótársaimat kikérdeztem orosz szempontú szovjet történelemből, pontosabban miképp viszonyulnak a Balti államokhoz illetve a russzofóbiához. A srácok szüleinek generációja, és a gyerekeik is bizonyos mértékig, tökéletesen ellentétes nézeteket vallanak a történelmi tapasztalatról. A szülők generációja, utazgatva vagy épp tanulva a balti tagköztársaságokban, úgy ítélte meg, hogy annak lakói mérföldekkel magasabb életszínvonalon élnek mint ők az orosz tagköztársaságban. „A litvánok meg a másik kettő gyakorlatilag a mi kontónkra élt jól az alapvető nyomorban” – fogalmazta meg az egyik srác, Igor. Ez is felettébb érdekes.

Az orientációs napon sikerült két másik szaktársammal, illetve a tutori csapatba tartozó egyik grúz fiatalemberrel megismerkednem. Az egyik szaktársam, Pauline, Strasburgból érkezett – ami érdekes vele kapcsolatban: A nővére francia és valamilyen szakos tanárnőként érkezett Magyarországra 3-4 éve az egyik fővárosi gimnáziumba. Azóta főállást kapott, összeházasodott egy magyar fiatalemberrel és ami franciákra nem jellemző, folyékonyan beszél magyarul. Tényleg! Fácsebúkon több, igényes nyelvezetű, magyar bejegyzése van, amit a húga „lájkolt”. A grúz, párdon, georgiai fiatalember, Roman. Vele rendkívül izgalmas volt beszélgetni, hiszen első kézből hallhattam a tapasztalatait a Shevarnadze-Shakasvili hatalomváltásról, a 2003-as és 2008-as eseményekről, a jelenlegi autoriter átmenetről. Ez is rendkívül érdekes volt. Az este pedig csapatépítés jelleggel, körültekintő sörözéssel végződött. Itt sikerült újabb szaktársammal Jevgenyíjjel megismerkedni, aki Oroszországban született, azonban már a Baltikumban tanult. Szimpatikus, értelmes srác.

A mai napon már egy fokkal hasznosabb információt kaptunk meg, mint tárgyfelvétel és társai. A számomra leginkább a nyelviskola bemutatkozása volt a legfontosabb. Namármost rendes kreditpontért fogok remek politikai illetve gazdasági oroszt tanulni. Ez pedig rendkívül érdekes lesz.

Alább pedig közölnék néhány képet az egyetemről és környékéről.

De előbb: Szeretnék gratulálni ismét János barátomnak az ösztöndíjhoz!

P8280092.JPG

Egyetem az egyetem utcában - Tartu Ülikool az Ülikool utcában:)

P8280073.JPG

Az egyetem főépülete mellett a bölcsészek fellegvára, az irodalom tanszék - fotókról pásztázó tanerővel.

P8280083.JPG

Az egyetem túloldalán Gusztáv Adolf, az alapító uralkodó szobra.

P8280081.JPG

Az egyetem temploma.

P8280069.JPG

Kilátás a főépület lépcsőiről - Az Ülikool utca.P8290105.JPG

"Találkozunk a Pirognál" - Az egyetemtől délebbre fekvő park, az egyetlen hely Tartuban, ahol nyilvánosan lehet alkoholizálni. Ezért az egyetemisták kedvelt szórakozóhelye. Egyébként ez az út vezet fel az egyetem többi épületéhez.

P8290113.JPG

A "Pirog"-tól felfelé haladva az egyetem kapujához az Angyalok Hídjához érkezünk.

P8290112.JPG

Ebben az épületben fogunk mi működni, konkrétan az első emeleten. Érdekessége az épületnek, hogy még a szovjet érában az egyetem kórházaként működött. A tutorunknak van egy barátnője, aki itt született, idén pedig ugyanitt fog diplomázni.

P8290117.JPG

A mi épületünk mellett található az észt legfelsőbb bíróság is. Hátrébb egy másik épület. egyébként az itt látható épületek csak egy része az egész egyetemi komplexumnak. Az orvosi kar, illetve a mérnöki szakok a város többi részén találhatóak - na ők nem érdekelnek minket, mert ők kockák.

P8290121.JPG

Továbbhaladva ebbe, a második világháború során megsérült katedrálisba "botlunk". Itt működik az észt nemzeti tárlat.

P8290125.JPG

A katedrális főhajója - itt szoktak a művészpalánták eszközzel a kezükben boltívet rajzolni.

P8290129.JPG

A katedrális túloldalán szoborpark található. A hozzánk közelebbi alkotás az egyetem és gyakorlatilag az észt kultúra "ikonja" Kristjan Jaak Peterson. A fiatalember a tartui és rigai egyetemek közötti utat többször is megtette gyalog, illetve több művet is írt illetve fordított le észt nyelvre. Tuberkolózisban halt meg 21 évesen, születésnapja pedig az észt nyelv napja.

 P8290133.JPG

Az egyetemi park többi része.

P8290136.JPG

Ezt a megmagyarázhatatlan alkalmatosságot pedig hazafelé láttuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tartura.blog.hu/api/trackback/id/tr104740092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földi Bence 2012.08.31. 16:08:36

Ez a történeti emlékezetes dolog igen érdekes, gyűjtögess még, aztán jöhet belőle valami Mos Maiorumra :D
Az irodalomtanszékes-tanáros fotó pedig zseniális, hatalmas ötlet :D

ArokN 2012.09.02. 13:09:12

@Földi Bence: Örülök, hogy tetszett:) A történeti emlékezésre pedig már gyúrom magam,egész érdekes történetek gyűltek össze ezidáig:)
süti beállítások módosítása