Az érdekességek napja

2012.08.30. 09:12

Kedves Mindenki!

Tegnapelőtt óta Tartu polgára vagyok! Sikerült behaladnom a helyi önkormányzat regisztrációs hivatalába. Az ügyintéző hölgy rendkívül kedves és segítőkész volt, ám széles nyelvtudásának hiányában angol-orosz-kézzellábbal keverékével csak sikerült megértenünk egymást. Bár hozzá kell tenni, a kitöltendő formanyomtatványok angolul is elérhetőek voltak – egyszóval felkészültségből és bürokráciából ötös.

A tegnapi napon pedig megkezdődött az orientációs napok eseménysorozat is. Kedves, ám viszonylag haszontalan előadásokat hallgathattunk. Az viszont kiemelendő, hogy minden előadó, a hallgatóktól a az egyetemi bürokráciáig mind kiválóan beszéltek angolul. Érdekes tény az, mint ahogy az egyetem történetét taglaló előadásból kiderült, hogy az ország rövidke függetlensége (I. világháború) fölé helyezik a svéd uralom időszakát, azt kvázi aranykorként élik meg az észtek. Érdekes. Ha már történelmi emlékezetnél tartunk. Tegnap este kiváló orosz lakótársaimat kikérdeztem orosz szempontú szovjet történelemből, pontosabban miképp viszonyulnak a Balti államokhoz illetve a russzofóbiához. A srácok szüleinek generációja, és a gyerekeik is bizonyos mértékig, tökéletesen ellentétes nézeteket vallanak a történelmi tapasztalatról. A szülők generációja, utazgatva vagy épp tanulva a balti tagköztársaságokban, úgy ítélte meg, hogy annak lakói mérföldekkel magasabb életszínvonalon élnek mint ők az orosz tagköztársaságban. „A litvánok meg a másik kettő gyakorlatilag a mi kontónkra élt jól az alapvető nyomorban” – fogalmazta meg az egyik srác, Igor. Ez is felettébb érdekes.

Az orientációs napon sikerült két másik szaktársammal, illetve a tutori csapatba tartozó egyik grúz fiatalemberrel megismerkednem. Az egyik szaktársam, Pauline, Strasburgból érkezett – ami érdekes vele kapcsolatban: A nővére francia és valamilyen szakos tanárnőként érkezett Magyarországra 3-4 éve az egyik fővárosi gimnáziumba. Azóta főállást kapott, összeházasodott egy magyar fiatalemberrel és ami franciákra nem jellemző, folyékonyan beszél magyarul. Tényleg! Fácsebúkon több, igényes nyelvezetű, magyar bejegyzése van, amit a húga „lájkolt”. A grúz, párdon, georgiai fiatalember, Roman. Vele rendkívül izgalmas volt beszélgetni, hiszen első kézből hallhattam a tapasztalatait a Shevarnadze-Shakasvili hatalomváltásról, a 2003-as és 2008-as eseményekről, a jelenlegi autoriter átmenetről. Ez is rendkívül érdekes volt. Az este pedig csapatépítés jelleggel, körültekintő sörözéssel végződött. Itt sikerült újabb szaktársammal Jevgenyíjjel megismerkedni, aki Oroszországban született, azonban már a Baltikumban tanult. Szimpatikus, értelmes srác.

A mai napon már egy fokkal hasznosabb információt kaptunk meg, mint tárgyfelvétel és társai. A számomra leginkább a nyelviskola bemutatkozása volt a legfontosabb. Namármost rendes kreditpontért fogok remek politikai illetve gazdasági oroszt tanulni. Ez pedig rendkívül érdekes lesz.

Alább pedig közölnék néhány képet az egyetemről és környékéről.

De előbb: Szeretnék gratulálni ismét János barátomnak az ösztöndíjhoz!

P8280092.JPG

Egyetem az egyetem utcában - Tartu Ülikool az Ülikool utcában:)

P8280073.JPG

Az egyetem főépülete mellett a bölcsészek fellegvára, az irodalom tanszék - fotókról pásztázó tanerővel.

P8280083.JPG

Az egyetem túloldalán Gusztáv Adolf, az alapító uralkodó szobra.

P8280081.JPG

Az egyetem temploma.

P8280069.JPG

Kilátás a főépület lépcsőiről - Az Ülikool utca.P8290105.JPG

"Találkozunk a Pirognál" - Az egyetemtől délebbre fekvő park, az egyetlen hely Tartuban, ahol nyilvánosan lehet alkoholizálni. Ezért az egyetemisták kedvelt szórakozóhelye. Egyébként ez az út vezet fel az egyetem többi épületéhez.

P8290113.JPG

A "Pirog"-tól felfelé haladva az egyetem kapujához az Angyalok Hídjához érkezünk.

P8290112.JPG

Ebben az épületben fogunk mi működni, konkrétan az első emeleten. Érdekessége az épületnek, hogy még a szovjet érában az egyetem kórházaként működött. A tutorunknak van egy barátnője, aki itt született, idén pedig ugyanitt fog diplomázni.

P8290117.JPG

A mi épületünk mellett található az észt legfelsőbb bíróság is. Hátrébb egy másik épület. egyébként az itt látható épületek csak egy része az egész egyetemi komplexumnak. Az orvosi kar, illetve a mérnöki szakok a város többi részén találhatóak - na ők nem érdekelnek minket, mert ők kockák.

P8290121.JPG

Továbbhaladva ebbe, a második világháború során megsérült katedrálisba "botlunk". Itt működik az észt nemzeti tárlat.

P8290125.JPG

A katedrális főhajója - itt szoktak a művészpalánták eszközzel a kezükben boltívet rajzolni.

P8290129.JPG

A katedrális túloldalán szoborpark található. A hozzánk közelebbi alkotás az egyetem és gyakorlatilag az észt kultúra "ikonja" Kristjan Jaak Peterson. A fiatalember a tartui és rigai egyetemek közötti utat többször is megtette gyalog, illetve több művet is írt illetve fordított le észt nyelvre. Tuberkolózisban halt meg 21 évesen, születésnapja pedig az észt nyelv napja.

 P8290133.JPG

Az egyetemi park többi része.

P8290136.JPG

Ezt a megmagyarázhatatlan alkalmatosságot pedig hazafelé láttuk.

Bréking nyúz!

2012.08.27. 20:46

Bréking nyúz! Megérkezett a szobatársam! Ezt kértem és kaptam, egy kiváló orosz fiatalember – szőke, fakó kék szemekkel, pont mint egy igazi szláv. Vlad (akik kevéssé forgolódnak a szláv kultúrkörben: Vladiszláv) Pszkov városából érkezett hozzánk, amely mintegy 100 km-re található Tartutól. A fiatalember rendkívül kulturált, közvetlen és úgy ámblokk normális – sokkal inkább európai, mint mondjuk egy BKV ellenőr. Aki, Aranyosi Péter után szabadon, haladt magának előre Budapesten az tudja miről beszélek. Node! Ugye az örömbe mindig vegyül egy kis üröm. Vlad anyagi javakban, finoman szólva, bővelkedik. Gyakorlatilag az a számítástechnikai apparátus, amit felvonultatott az több, mint az én teljes éves megélhetésem. Majd beszélgetésünk a „Já ócseny ljublju másinij” témakörére terelődött, ahol is kiderült, hogy az alig pármilliós, peresgumis VW (népi körökben Vócvágen) Scirocco is hozzá tartozik. De ezzel semmi baj sincs, bár a szülei szerintem nem örülnének neki, ha feltenném a kérdést, hogy miképp is vettek részt a Jelcin éra állami hitel refinanszírozós, privatizációs-vócseres történéseiben. Meghagyom ezt a fantáziátokra kedves olvasók.

Egyébként a poszt írásának megkezdése óta megérkezett a kedves szomszéd is, na és honnan? Kórusban: „Dárágájá/bálsájá ctráná!” – természetesen a nagyföldről. Egyébként Vlad figyelmét felhívtam ma arra, hogy gyakorlás alanya lesz – vagyis a kiváló finnugor akcentusos orosz tudásomat fogja javítgatni – na persze cserében én segítek az angol tudásának csiszolgatásában. Ha már úgyis is a nyelvismeretnél járunk. Anélkül, hogy nyelvészeti paradigmák tárgyalásába bocsájtkoznék – amihez egyébként az alapvető ismereteken túl nem túl sokat értek – néhány érdekes tapasztalatomat osztanám meg veletek. Az észt nyelvvel való ismerkedésem viszonylag gyorsan halad. A nyelvrokonságot olyan szavakban, mint keskus (írd és mondd: keszkus), mint központ, ärikeskus (~üzletkötési központ, nagyjából áruház), vagy a tasku (taszku), ami nagyjából zsebet, kisebb táskát takar, viszonylag jól meg lehet ragadni. Hasonlóan érdekes, ahogy a nagy Európai nyelvek kulturális szempontból metszik illetve befolyásolják egymást. A kedvencemet osztanám meg veletek: A szobatársam borotválkozás után közölte, hogy ma vásárolnia kell одеколон-t (írd és mondd: ágyekolon), ami a kiváló eau de Cologne-ból származtatható. Érdekes kulturális miliő ez itt. Igyekszem minél több időt orosz társaim társaságában eltölteni. Nem nehéz, hiszen gyakorlatilag egy lett kislányt kivéve csak ők vesznek körbe. Egyébként kedvesek és nyitottak, sőt a nyelvi hibáimat is megfelelő érzékenységgel javítgatják.

Mára ennyit gondoltam Nektek átadni innen a messzi északról és északból. Szerdán kezdődik a három napos orientációs szeánsz, onnan is igyekszem tudósítani – ha másért nem, hátha valaki arra vetemedik, hogy eljöjjön ide tanulni. Most pedig csatlakozom egy kis orosz csapathoz, ’dinére’ vagyok hivatalos:)

Mielőtt még elfelejtem: Az öcsémnek ígértem egy fotót, hát íme: Atis, вот ето, egy szépen felújított Zsiguli (megnéztem, tényleg az:) )

P8240025.JPG

 

Tényleg volt Tar-túra

2012.08.25. 20:27

Kedves Mindenki!

Sikerült az első két napot túlélnem Tartuban. Ocsúdva az új környezet, az otthon, a család és a barátok távolsága okozta sokkból rá kellett jönnöm: nem hivatalosan lakom még, nincs internet, nincs tányér, párna és étel a hűtőben. Egyszóval irány a beszerzés!

Jártamban-keltemben már igyekeztem, ugyan csak felületesen, de kicsit megismerni a környéket. A város, többek közt, úgy hirdette magát, hogy gyakorlatilag minden sétányi távolságra van. Egy nem is vitatható, viszont ezek tényleg szép nagy vóking disztenszek. Csak megjegyzendő, az egész város közlekedése a gyalogosoknak van alárendelve. Ez megmutatkozik a zöld gyalogoslámpák hosszában, az autósok udvariasságában, illetve, hogy a Tartun keresztülhömpölygő Emajõgi öt hídjából kettő kizárólag gyalogos forgalom számára van fenntartva.

Az első utam tegnap a Narva út 25 alatti épületbe vezetett, ahol a kollégiumokat felügyelő egyetemi szervezeti egység irodája található. Itt sikerült is a szerződésem tető alá hozni, az internet megrendelésével kapcsolatban. Ez a későbbiekben nem ment zökkenőmentesen, hiszen a beígért wifi finoman szólva nem állt rendelkezésre, mindezt a 14 eurós „bekötési díj” tetézte. Értem én, hogy nehéz egy már kiépített hálózathoz csatlakoztatni egy gépet felhasználónévvel és jelszóval, de hát ami kicsit sok, az sok. Másnap a Jysk volt az elérendő cél, némi élelmiszer beszerzésével egyetemben. Missön komplítid. Mivel elég sokat kellett kutyagolnom a városban, így volt időm kattingatni egy picit, alább találjátok némi kommentárral az eredménytJ

Még a képek előtt egy rövid megjegyzés. Az egyik dolog, ami rendkívül izgatta a fantáziámat, a Baltikumban legerősebb russzofóbia. Jelentem, legalább is „népi” szinten jól kezelik – a politikum szintjének megfigyelése később. Az erősen matuzsálem korú gyévuskáktól, a családokon át az iskolába igyekvő kicsi gyerekekig vígan harsan a „Mi bugyem pászmátríty”, vagy Ötvös Csöpi tolmácsolásában, „ Miszter, éto bugyet oké” J.

Szóval a kis túrám képekben:

P8250029.JPG

Az Emajõgi északi partján található a kollégiumom, a Raatuse utcában. Innen, mintegy öt percnyi sétával egy kedves gyalogoshídhoz érünk.

P8240016.JPG

A fentebbi Kaarsild-tól északra és délre tekintélyes méretű és rendkívül kellemes park húzódik - pont jó a napi futáshoz:)
P8250030.JPG

A Kaarsild-ról az Emajõgi egyik kanyarulata, illetve a szocreál egyik remeke, az Atlantis bár:)

P8250031.JPG

A folyó déli partján található sétány amely az üzleti negydbe vezet.

P8250036.JPG

A hídról leérve a tulajdonképpeni belvárosba érkezünk. A képen a Városháza tér látható vonatkozó épületekkel.

 P8250039.JPG

A városháza igényes nemzeti és megyei lobogóval.

P8250046.JPG

A Városháza tér déli csücske szép formás felhőkkel.

 P8250041.JPG

A városháza előtti szökőkút (a nevét és a történetét holnap megtudom) talapzata:)

P8250048.JPG

A tértől keletre, az üzleti negyed felé vezető sétálóutca egy darabja.

P8250052.JPG

 Üzéleti negyed egy parkja.

 P8250053.JPG

Üzleti negyed egy része.

P8250059.JPG

Észak felé tartva, a Kalda út felé, ahol a Jysk volt a cél.

P8250061.JPG

A Fortuuna úton, immár az északi parton.

P8250063.JPG

A Turusild egyik pillére, tetején, szerintem, a hanzalétre utaló hajóval.

P8250064.JPG

Csiga alakú épület a túloldalon - holnap már többet tudok róla.

 

Jysk-t pedig már mindenki látott...:)

Szerző: ArokN

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

Megérkeztem!

2012.08.24. 18:19

Kedves Olvasóim!

Szerencsésen megérkeztem Tartuba. 2000 kilométer, 7 óra, 1 óra időeltolódás. Ha belegondolok, Budapestről majdnem 3 óra, Piliscsabáról pedig több mint 5 óra hazajutni.

P8230003.JPG

P8230002_1.JPG

Na, de kezdjük az elején. A LOT lengyel légitársaság (nekik még van ilyen) Varsói járatával vettem nyakamba a Baltikumot. A gép fél tízkor indult, így kicsiny városomból háromnegyed ötös keléssel és egy órával későbbi indulással vettük utunkat a főváros irányába. Csak megjegyezném, egy ideje már konstatáltam, hogy a benzinár ilyen drasztikus emelkedése igencsak észrevehető. A legjobb indikátor pedig a főváros. Az, hogy nincs reggeli dugóval kísért csúcsforgalom, a Petőfi-híd - József körút – Üllői út – gyorsforgalmi kombót 20 perc alatt meg lehet tenni, azt hiszem látványos. A könnyes és tényleg fájdalmas búcsút követő felszállás után Varsóban fél 11 körül szálltunk le, Tallinn felé pedig szintén a LOT menetrendszerinti járatával indultam. A repülés iránt érdeklődők kedvéért: A LOT a rövid távú repülésein nem Boeing 737-300-ast, se nem Airbus-t használ, hanem egy méretben hasonló, ám ergonómiai szempontból kétségtelenül jobb Embraer 175-öst. A kétering remek volt, a sztyuárdeszek kicsit szlávosan mosolytalanok.

P8230022_1.JPG

P8230024.JPG

P8230030.JPG

Tallinnban a reptérről urizálva taxival mentem át a buszállomásra 5 Euróért. Muszáj volt, mert kétszer 23 kilós csomaggal és egy 10+-os kézipoggyásszal nehézkes a mozgás. A buszpályaudvarra, annak környékére, a város ezen szegletére illetve amblok az egész útra jellemző volt a grandiózus építkezések látványa. Felüljárók, épületek, autópályák és egyéb útépítések mentén haladtunk el. Ebből a szempontból nézve tényleg létezik az Észt gazdasági csoda és a 3%-os GDP növekedés a válság után – itt az építőipar konjugtúrában van. Tartu mintegy 160km-re található Tallinntól. Az utat busszal kellett megtennem. Namármost több idő alatt tudom otthon legyőzni a Bp-Fonyód távot, és milyen körülmények között! Tartuba 50+ fős Scania bus vitt el. Rendkívül kényelmes, bőrborítású fotelekkel, ahol gyakorlatilag nyújtott lábakkal terpeszkedhettem. A 9,40 eurós (még nincs kész az észt diákom) jegy az előbbiek mellett magában foglalja az ingyenes wifi-t, illetve a szék háttámláján az érintőképernyős pc-t, miközben ugyanitt GPS alapon nyomon követhetem, hogy merre is járunk. Az Tartuig tartó úton több kisvároson is áthaladtunk, amin még látható volt az előző éra szele, azonban az is kétségtelen, hogy Észtország, küllemében is, igyekezett a posztszoci idők kéznyomát eltűntetni. Ami sikerült is.

P8230037.JPG

P8230039.JPG

P8230042.JPG

Tartu esetében is igaz az előbbi megállapítás. Amennyit eddig megfigyelhettem, az egy kedves, mutatós közepes méretű város benyomását kelti. Szép épületekkel, rendezett környezettel, járdákkal, utakkal. Ami rögtön feltűnt ezzel kapcsolatosan, az pedig, hogy nincs szemét. Nem szemetel a lakosság. A közterületek szépen rendben tartottak. Kellemes hely – később mindenképp felfedezem a várost, akkor írok a további benyomásaimról.

Végül nagy küzdelmek árán sikerült eljutnom a Tartu bussijaam-tól a Raatuse 22 alatti kollégiumba. Az épület gyakorlatilag egy társasház rendszeréhez hasonlóan épült. 5 emeleten lakik mintegy 700 diák. Egy emeleten egy hosszú folyosón ajtók nyílnak, amelyek az apartmanokhoz vezetnek. Egy apartman 3 szobából, egy nagy konyhából, illetve mellékhelyiségekből áll össze. Egy szobában, ami rendkívül világos, kényelmesen elfér 2 ember. Egyenlőre sajnos internetem nincsen, folyamatban áll az aktiválása, ezért is kések picit a bejegyzéssel. Lakók még kevesen vannak itt, bár a külföldi diákok szép sorjában érkeznek. Egyébként, erről később írni fogok, ezért is esett a választásom erre az egyetemre. Mivel, a szovjet időkben kialakult rendszer szerint, a Szávjetckij Szájúz több tagköztársaságából érkeztek ide nagy számban fiatalok. Ez pedig a mai napig így van (amennyire tájékozódni tudtam, lesz Ukrán és Örmény szaktársam is). Ez tette igazán érdekessé számomra Tartut. Tartu időjárása így ősszel igen hektikus. A számomra rendkívül kellemes 14-16 fok állandó, azonban a gyönyörű napos időt (hihetetlen nagy felhőkkel) egyszerre csak feltámadó szél fújja el, nyomában zivatarral, ám a 5 perc múlva ismét a szép tiszta időt élvezhetem. Szokás kérdése az egész.

P8240005.JPG

P8240001.JPG

Végül szeretném megköszönni családomnak és barátaimnak, akik segítettek, hogy itt lehessek. Nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is. Különösen hálás vagyok édesanyámnak, aki összelogisztikázta a csomagjaimat (a technikáját tanítani kéne, komolyan!!!) illetve édesapámmal együtt mindkettőjüknek a támogatásukért. Mára ennyi, tessék megnézni a képeket is. A netkapcsolatom meglététől függően pedig igyekszem kicsit részletesebben jelentkezni! 

süti beállítások módosítása